Tijd voor bokbier!

pexels valiphotos 589816 scaled e1664273972473

De bladeren vallen van de bomen af, de kachel kan weer aan en de dagen worden korter: het is weer herfst. In de prachtige bierwereld betekent dat natuurlijk maar een ding: tijd voor bokbier! Of is het bockbier?

Oorspronkelijk schrijf je “bockbier”. Bokbier heeft zijn naam te danken aan de Beierse uitspraak van de middeleeuwse bierstad Einbeck. In deze stad ligt de oorsprong van dit bier. In de Beierse taal werd Einbeck uitgesproken als ‘’Ainpock’’. Dit resulteerde in ‘’Ein Bock’’. In Nederland worden beide benamingen gebruikt.

Er bestaan veel fabels over de oorsprong van bokbier. Zo zou de naam afgeleid zijn van het sterrenbeeld en dier steenbok. Een andere theorie is dat de naam afkomstig is van de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt. Maar de naam is dus gewoon afkomstig van de Duitse bierstad.

Het speciaalbier is er in twee varianten: herfstbok en lentebok. Bokbier is van oorsprong een ondergistend bier. Dit betekent dat het gist tijdens het brouwproces naar de bodem zakt. Hierdoor krijgt het bier een robijnrode kleur en zijn karamel smaak. Tegenwoordig zie je steeds meer bovengistende bokbieren, waardoor er meer bokbieren met een lichtere kleur te koop zijn. Over het algemeen heeft bokbier een zoete smaak en een lage bitterheid.

Bokbier werd vroeger gemaakt om de lange, koude winter door te komen. Tegenwoordig begint het bokseizoen al in oktober. Rond september en oktober zie je in veel dorpen ook bokbiertochten. Hier worden natuurlijk heel veel bokbieren gedronken. Naast bokbiertochten zijn er ook bokbierfestivals. Het seizoen van de herfstbok loopt van oktober tot en met februari. In maart begint het lentebokseizoen en dit seizoen loopt tot juni.

Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een herfstbok en een lentebok? Op het oog zijn de bieren makkelijk te onderscheiden. Herfstbok heeft een donkere robijnrode kleur, terwijl lentebok lichter van kleur is. In smaak verschillen de bieren ook, herfstbok heeft een wat zoetigere smaak terwijl lentebok bekend staat op een wat fruitigere, verfrissendere smaak.

Natuurlijk hebben we ook weer een paar eettips voor jou! Een herfstbok gaat erg goed met rundvlees gerechten. Denk hierbij aan een mooi stoofpotje. Pompoen en herfstbok gaan ook mooi samen, dus serveer als voorgerecht een lekker pompoensoepje. Voor het dessert adviseren wij een panna cotta met steranijs, hier kan je bijvoorbeeld nog espresso, rum of kokos aan toevoegen. Heb je een mooi bokbiertje maar wil je toch nog wat andere eettips, app ons! +31 6 18537582

We hebben voor jullie onze favoriete herfstbokbieren op een rijtje gezet:

Apfelstrudel Doppelbock Packshot removebg previewHerfstbok Fles grolsch e1664273219991Hemel Oerbokafbeelding removebg preview1 1 e1664281987695

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur ons een appje!