De Trappisten: Tre Fontane

tre fontane

Beste Biervriend,

De op één na jongste jongste trappistenbrouwerij uit de verzameling, is in 2015 toegetreden. De klassieke Tre Fontane Tripel, voor zo ver er over een periode van 4 jaar over klassiek valt te spreken, is een kenmerkend biertje dat een duidelijke mening uitlokt. Dit komt door het gebruik van eucalyptus in het brouwproces en deze eucalyptus ruik en proef je ook goed. In het café waar ik hem graag nuttig, serveren ze deze ook met een eucalyptus likeur. Eerst een slok likeur en dan een slok bier geeft je een proefje in de laag onder de eucalyptus en dan komt er een zoete & licht bittere tripel tevoorschijn, die zo enorm lekker is.

Maar genoeg over hun eerste bier. Inmiddels hebben ze naast de Tripel ook een Blond bier gebrouwen. Dit blondje hebben ze de naam Scala Coeli gegeven, een kruidig blond bier met citrussmaak van de sinaasappel. In deze tijd van IPA’s, waar we voor mijn gevoel nu wel in leven, is het toch wat apart om dit bier toch als blond te blijven bestempelen. Daarnaast hebben ze samen met Spencer, een Amerikaanse trappist, dit jaar een eenmalige samenwerking, de Sinergia ’19, een stevig bittere IPA met tonen van tropisch fruit. Tot zo ver een overzicht van hun bieren.

 

Abbazia delle Tre Fontane

De abdij zelf is in 1140 officieel opgericht, hoewel het oudste gebouw dat er nu staat een dateert uit het jaar 626. Op het domein van de abdij staan drie kerken:

  1. Chiesa di San Paolo alle Tre Fontane – Een kerk ter ere van de apostel Paulus, naar legende gebouwd op de plaats waar deze in opdracht van keizer Nero onthoofd zou zijn.
  2. Chiesa di Santa Maria Scala Coeli – Ter ere van de heilige Maria gebouwd tussen 1582 en 1584 en gebouwd op de plaats waar Paulus gevangen zou hebben gezeten in afwachting op zijn vonnis.
  3. Chiesa abbaziale dei Santi Anastasio e Vincenzo – Het oudste gebouw dat komt uit de 12e eeuw, ter verering van de Heilige Anastasio il Persiano en de Heilige Vincentius.

Het enige wat er te vinden valt over de geschiedenis van voor de 12e eeuw, is dat deze abdij onder Karel de Grote diende als territoriale abdij. Wat inhoudt dat het de rechten heeft van een bisdom, voor zover jou dit wat zegt. Ook had het toen de rechten om de pachtopbrengsten te innen van de omliggende dorpen voor het Roomse rijk.

Dicht bij het Vaticaan, is het niet heel gek dat deze abdij een rijke geschiedenis zou hebben in het katholieke verhaal. Voor de toekomst hopen we natuurlijk ook een rijke geschiedenis van de brouwerij, maar voor nu:

Geniet van uw bier!

Mitch Wijnen in samenwerking met My Dear Beer

Wil jij iedere maand nieuwe bieren thuis ontvangen? Bestel dan jouw bierpakketje HIER. Vanaf dan ontvang jij 1 keer per maand een superleuk maar vooral lekker bierpakketje!

Benieuwd naar onze andere blogs, ook in de serie trappisten? Kijk dan HIER

Stuur ons een appje!