In deze blogpost behandel ik graag een heel speciaal bier met je. Westvleteren. Het bier heeft een rijke geschiedenis en bestaat al erg lang. Het biermerk heeft een aantal speciale bieren en rituelen wat het merk wellicht een stuk magischer maakt. Dat is wat wij doen bij My Dear Beer, unieke bieren ontdekken, proeven en ervan genieten! Lees snel verder voor alle informatie over Westvleteren.
Velen beschouwen het merk als de beste onder de trappisten, de crème de la crème. Dit is mede te danken aan de hoge inkoopprijs van zo’n 8 euro per biertje die het vroeger had. Toch zijn er andere redenen waarom Westvleteren bier als de crème de la crème bestempeld wordt. Om een goed beeld te krijgen van het merk is het goed om terug in de tijd te gaan en eens naar de geschiedenis van het merk te kijken.
Geschiedenis van Westvleteren
Westvleteren wordt al sinds de start in 1871 gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij. Het bier wordt naar alle waarschijnlijkheid nog steeds op dezelfde manier gebrouwen als vroeger. Door het succes van de Westvleteren bieren werd in 1945 de keuze gemaakt om de productie te minimaliseren. De brouwerij activiteiten zouden te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisen. In het jaar erna werd een deel van de productie uitbesteed aan de nabijgelegen Brouwerij Sint-Bernardus in Watou, tegenwoordig bekend van het Sint Bernardusbier. Het bier werd in beperkte productie gehouden en was enkel op te halen bij de abdij zelf. Hierdoor waren prijzen die er voor betaald moesten worden vrij hoog.
Toen in 1992 het contract met Brouwerij Sint-Bernardus afliep en het label Trappistenbier bestond, koos Westvleteren ervoor het bier voortaan zelf te blijven brouwen in de abdij. Hierbij bleef de productie laag en de prijs aan de hoge kant. De productiecapaciteit veranderde toen in 2008 verbouwingswerken aan de abdij plaatsvonden. Initieel werd de productie opgehoogd om de kosten te kunnen dekken, maar in recentere geschiedenis is de productie gelijk gebleven en zijn prijzen langzaam lager geworden.
Tegenwoordig is Westvleteren (op een aantal stunts na) nog steeds niet in de supermarkt te koop. De bieren worden verkocht in de abdij zelf en zo nu en dan online (via de officiële site zelf). De prijs is daarentegen wel een stuk gedaald. Tegenwoordig kun je een krat Westvleteren 12 van 24 stuks voor 45 euro komen ophalen.
De bieren van trappist Westvleteren
Westvleteren kent maar drie bieren in haar assortiment. De bieren worden ieder gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Ik vertel je graag meer over de drie bieren.
- Trappist Westvleteren blond. Dit bier is fris en fruitig. Citrus en limoen zijn duidelijk te herkennen. Het blonde trappist bier heeft een alcoholpercentage van 5,8%
- Trappist Westvleteren 8. Een bier met een stevige schuimkraag. Het is een smaaksensatie die harmonieus is maar ook als complex ervaren kan worden. Het donkere biertje heeft een alcoholpercentage van 8%.
- Trappist Westvleteren 12. Deze trappist, ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd, is enorm complex maar valt in de smaak bij velen. Het bier valt zo in de smaak dat het meerdere keren als beste bier ter wereld is bekroond. De trappist Westvleteren 12 heeft een alcoholpercentage van 10,2%
De magie van Westvleteren
De verkrijgbaarheid van Westvleteren is zeer beperkt. Omdat het bier al meerdere malen in de prijzen is gevallen kunnen de monniken in de abdij de productie niet aan. Dit willen ze echter ook niet. Het bier kan daarom het makkelijkste verkregen worden door naar de abdij zelf te gaan. Een ophaalmoment kun je dan ook reserveren maar kan enkele maanden duren. Het kentekennummer van de auto wordt geregistreerd om de verkoop zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.
Door de hoge belangstelling en weinige verkoop hebben de trappisten, en vooral Westvleteren 12, een magisch imago opgebouwd. Het drinken van een Westvleteren biertje is hierdoor een speciaal moment waar liefhebbers echt naar uitkijken.
Mocht je een biertje van Westvleteren willen proberen: geduld is een schone zaak! Wil jij iedere maand genieten van een aantal nieuwe biertjes? Bekijk dan onze maandelijkse bierpakketten!
Mitch Wijnen in samenwerking met My Dear Beer