Hoe moet je bier proeven? Bier proeven als een expert met My Dear Beer

Geniet van de unieke bieren met My Dear Beer!

De kunst van bier proeven

Welkom bij My Dear Beer! In deze blog gaan we dieper in op de kunst van het bier proeven. Als experts op het gebied van speciaalbier delen we onze geheimen, technieken en tips om jou te helpen bier te proeven als een ware connaisseur. Laat ons samen de rijke wereld van biersensaties ontdekken en jouw smaakpapillen verfijnen! En vergeet niet: van proberen ga je leren, en dat is ook zo bij bier! Je hoeft het niet in 1x te kunnen en er bestaat geen goed of fout. Jouw smaak is jouw smaak en alleen jij bepaald wat je ruikt en proeft en of je dat wel of niet lekker vindt. Probeer bewust om te gaan met wat je drinkt en zo wordt je een echte bierkenner!

Waar moet ik op letten bij het proeven van bier?

Als biersommelier bij My Dear Beer ben ik gepassioneerd over het delen van mijn kennis en ervaring om jou te helpen bier te proeven als een echte expert. Of je nu een beginnende bierdrinker bent die net begint te ontdekken wat de wereld van speciaalbier te bieden heeft, of een doorgewinterde bierliefhebber die op zoek is naar nieuwe smaken, deze gids is voor jou. We gaan dieper in op de kunst van het bierproeven, delen tips en tricks en laten je zien hoe je het maximale uit elke slok kunt halen. Dus pak een bierglas en laten we beginnen met onze reis naar bierkenner.

Kort wat over mijzelf, mijn naam is Lennard en ik ben de oprichter en eigenaar van My Dear Beer. Met My Dear Beer willen wij mensen leren hoe je de kunst van bier kan ontdekken en willen we mensen handvatten geven om écht te genieten van kwalitatief goede bieren. Dit blog is zo’n handvat. Hierna zul jij altijd precies weten waar je op moet letten en hoe je een bier moet waarderen. Met ons bierabonnement maken we maandelijks honderden mensen blij die genieten van de unieke bieren die wij persoonlijk voor ze samenstellen. Dat is ook wat ik graag doe, ik wil mensen blij maken, laten genieten en zorgen dat ze heerlijk kunnen ontspannen. Momenteel (begin 2024) doe ik mijn opleiding tot biersommelier en heb ik mijn 1e (van de 3) diploma reeds binnen. De rest van de diploma’s om officieel biersommelier te worden zullen snel volgen!

Geniet van de unieke bieren met My Dear Beer!
Lennard – de eigenaar van My Dear Beer is druk aan het proeven

1. De voorbereiding – de juiste setting creëren

Voordat je begint met proeven, is het belangrijk om de juiste setting te creëren. Zorg voor een schone, neutrale omgeving zonder sterke geuren die de smaak van het bier kunnen beïnvloeden. Gebruik bij voorkeur een proefglas of een schoon glas met een dunne rand om de aroma’s optimaal tot hun recht te laten komen. Vergeet niet om je bier op de juiste temperatuur te serveren, afhankelijk van het type bier dat je gaat proeven. Probeer een passend bierglas voor jouw bier te vinden. Ieder bier heeft een ideaal bijpassend glas. Als je een glas neemt zoals op de foto hieronder, zit je vaak wel goed bij het proeven van verschillende bieren.

2. Het oog wil ook wat – de eerste indrukken

Neem een moment om het bier te bekijken voordat je begint met proeven. Let op de kleur, helderheid en schuimkraag. Donkere bieren kunnen variëren van diep amber tot bijna zwart, terwijl lichtere bieren een gouden tot bleekgele kleur kunnen hebben. De schuimkraag moet stevig en romig zijn, en kan een indicatie zijn van de kwaliteit van het bier. Sommige bierstijlen hebben ook veel meer schuim of een hele andere structuur in de schuimkraag dan andere bieren. Let daar op!

3. Misschien wel het belangrijkste: de geur – aroma’s ontdekken

Breng het glas voorzichtig naar je neus en neem een paar diepe inhalaties. Laat de aroma’s van het bier je zintuigen prikkelen en probeer verschillende geuren te identificeren, zoals hop, mout, fruitigheid of kruidigheid. De geur kan veel vertellen over de smaak en het karakter van het bier, dus neem de tijd om hier aandacht aan te besteden. Het beste is om te noteren wat je ruikt, zodat je het niet vergeet en ook na het proeven nog weet wat je opviel! Vergeet niet om altijd het bier uit te schenken in een schoon glas, zodat de aroma’s volledig tot hun recht kunnen komen. Waarom moet je dit doen? Daar zijn kortweg 2 redenen voor, namelijk: je neus bepaald voor circa 80% je smaak. Als je het bier uitschenkt in een glas, komen er veel meer aroma’s vrij, waardoor je beter proeft! En de 2e reden? Die is best simpel. Zodra je het bier uitschenkt in een bierglas, ontsnapt er al wat koolzuur, wat betekent dat er minder koolzuur in jouw maag terecht komt. Hierdoor heb jij een minder opgeblazen gevoel en krijg je dus een aangenamere drink ervaring!

Proef beter door goed te ruiken aan je bier!
Geur – ruiken is erg belangrijk!

4. De smaak – proef met aandacht

Neem een kleine slok van het bier en laat het langzaam over je tong rollen. Let op de verschillende smaaknuances, zoals zoet, bitter, zuur en umami. Ook zout kun je in bier proeven, al is dat voornamelijk terug te vinden in de bijzondere bierstijl Gose. Probeer de verschillende ingrediënten en smaakelementen te onderscheiden en let op de balans en complexiteit van het bier. Neem de tijd om het bier te laten ontwikkelen op je tong en let op de nasmaak die achterblijft. Bedenk ook dat temperatuur erg veel invloed heeft op de smaak van jouw bier. Probeer maar eens 15 minuten je bier te laten staan en dan nog een slok te nemen, je zult een wereld van verschil ervaren in bier smaak! Sommige bierstijlen kun je beter opdrinken op wat hogere temperaturen. Soms staat dit op het flesje of op het blikje, en anders kun je het alcoholpercentage ongeveer als leidraad gebruiken voor de temperatuur waarop je het bier moet drinken.

5. De beleving – genieten en delen van jouw bier

Bierproeven is niet alleen een individuele ervaring, maar ook een sociale aangelegenheid. Geniet van het moment en deel je bevindingen met anderen. Bespreek de smaken, aroma’s en ervaringen en leer van elkaars perspectieven. Bier verbindt mensen en het delen van deze passie kan leiden tot nieuwe vriendschappen en ontdekkingen. Dus, wie nodig jij uit om bier te komen proeven? Tip: probeer eens ons bierproeverij voor thuis pakket en drink samen met anderen een stel unieke bieren!

6. Het unieke bierabonnement van My Dear Beer – ontdek nieuwe smaakavonturen

Als je geïnspireerd bent geraakt door deze gids en klaar bent om meer te ontdekken, overweeg dan om lid te worden van het bierabonnement van My Dear Beer. Elke maand ontvang je zorgvuldig geselecteerde speciaalbieren, exclusieve aanbiedingen en toegang tot proeverijen en evenementen. Word vandaag nog lid en laat ons je meenemen op een reis vol smaakvolle verrassingen. Tevens is ons bierabonnement de hoogst gewaardeerde van Nederland, kijk maar eens op onze Google Reviews!

Bij My Dear Beer geloven we dat bierproeven niet alleen een activiteit is, maar een kunst die ontdekt en gedeeld moet worden. We hopen dat deze gids je heeft geïnspireerd om je bierproef-vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en te genieten van de rijke wereld van speciaalbier. Samen gaan we merken dat de bierkwaliteit in Nederland omhoog gaat, mede dankzij jouw enthousiasme. Proost op nieuwe smaakavonturen!

Geniet elke maand van unieke bieren uit binnen- en buitenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur ons een appje!