Welke biersoorten zijn er? Een overzicht door My Dear Beer

Lees meer over bierstijlen in dit blog!
Welkom bij My Dear Beer! Als je nieuw bent in de wereld van bier, kan het overweldigend zijn om te ontdekken welke biersoorten er allemaal zijn. In deze uitgebreide gids zullen we je meenemen door de verschillende biersoorten, of beter gezegd, bierstijlen, en je helpen om beter te begrijpen wat je in je glas hebt. Overzicht 1. Biersoorten of bierstijlen? 2. Lagers en Ales: De twee hoofdcategorieën 3. Belgische bieren (of toch USA?) 4. Populaire bierstijlen om te ontdekken 5. My Dear Beer: Expert in luxe bieren en meer

1. Biersoorten of Bierstijlen?

Voordat we dieper ingaan op de verschillende biersoorten, is het belangrijk om te begrijpen dat de termen “biersoorten” en “bierstijlen” vaak door elkaar worden gebruikt. De meest gebruikelijke term in de bierwereld is bierstijlen, dus niet biersoorten. Dit komt onder andere ook door het feit dat de term “biersoorten” verwarrend kan zijn met de term “biermerk”. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende bierstijlen en wat ze uniek maakt.

2. Lagers en Ales: De twee hoofdcategorieën

Bier kan over het algemeen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: Lagers en Ales. Het belangrijkste verschil tussen deze twee ligt in de gistingsmethode en de temperatuur waarbij het bier wordt vergist. Voor beide bierstijlen bestaand verschillende gistsoorten. Lagers: Lagers worden gekenmerkt door hun gebruik van ondergistende gist en hun langzame en koude vergisting. Dit resulteert meestal in een helder en verfrissend bier met een schone en subtiele smaak. Enkele populaire stijlen van lagers zijn Pilseners, Helles, en Märzen. De meest bekende Lager is dus een Pilsener, zoals je wel kent. Ales: Ales daarentegen worden vergist met bovengistende gist en bij hogere temperaturen. Hierdoor hebben Ales vaak een rijkere en complexere smaak met fruitige en kruidige tonen. Voorbeelden van Ales zijn Blond bier, Stout, en IPA. Qua speciaalbieren is het overgrote deel van alle bierstijlen een Ale en daarmee bovengistend. Echter, als je in volumes kijkt, neemt Pilsener, een Lager, de grootste hoeveelheid speciaalbier voor zijn rekening. Leuk feitje: tegenwoordig zie je steeds vaker dat men ondergistende gistsoorten gebruiken bij het brouwen van een Ale, of juist andersom, dus een bovengistende gistsoort gebruiken bij het brouwen van een Lager! Dit kun je zien als een mooie combinatie, waarbij de brouwerij het principe “best of both worlds” te hanteren. Het is natuurlijk altijd nog de vraag of dit ook daadwerkelijk lukt of niet…
Beer map blog
Welke biersoorten zijn er precies?

3. Belgische bieren (of toch USA?)

Belgische bieren zijn wereldwijd bekend vanwege hun rijke smaken en complexiteit. Denk aan Belgische Dubbels, Tripels, en Quads, die vaak fruitige, kruidige en soms zelfs funky tonen hebben. Daarnaast zijn er de beroemde Belgische Lambieken en Geuzen, die worden geprezen om hun spontane fermentatie en unieke smaakprofielen. De Belgen hebben zeker bijgedragen aan de rijke geschiedenis van het bier, maar de hamvraag is: zijn ze nog steeds de beste in de wereld? Als het gaat over de klassieke bierstijlen zoals Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel, etc. kun je België zeker in de top van de wereld scharen. Wel is het zo dat de moderne bierrevolutie, met IPA’s voorop, minder populair en minder goed zijn in België. Je zou kunnen stellen dat de Belgen minder hebben geïnvesteerd in deze moderne bierrevolutie. Is het een kwestie van “Never change a winning team?” of hebben onze Zuiderburen hier toch wel de boot gemist? Laat ons weten in de reacties wat jij vindt! Wil je trouwens weten wie de aanstichter is van de moderne bierrevolutie met een opkomst aan allerlei nieuwe, moderne bierstijlen, nieuwe ontwikkelingen en prachtige innovaties? Daarin komt vooral de USA naar voren, met tal van fantastische IPA’s en bijzonder grote en goede brouwerijen die acteren op wereldniveau.

4. Populaire bierstijlen om te ontdekken

Er zijn tegenwoordig bijzonder veel verschillende bierstijlen. Als je alle bierstijlen, combinaties en andere tussenvormen bij elkaar opkomt zijn dat er honderden, zo niet duizenden. Welke bierstijlen zou je echt eens moeten proberen? Dit zijn 5 populaire bierstijlen op dit moment:
  1. Pilsener: Een lichte, verfrissende lager met een heldere gouden kleur en een knapperige smaak. Let op: de craft Pilseners van kleine brouwerijen zijn echt anders dan de commerciële Pilseners zoals we die zo veel kennen (Heineken, Amstel, Grolsch etc.). Probeer zeker eens een Pilsener van een kleine craft brouwerij. Wij hebben er ook altijd wel wat op voorraad! Klik hier voor onze huidige voorraad.
  2. IPA (India Pale Ale): Een hoppig en vaak fruitig bier, gekenmerkt door zijn uitgesproken bitterheid en aroma’s van citrus en dennen. Deze bierstijl kent ook vele varianten: Double IPA, New England IPA (NEIPA), Triple IPA, Session IPA etc.
  3. Stout: Een donker bier met geroosterde mouttonen, vaak met smaken van chocolade, koffie en soms zelfs vanille. Dit bier is vaak perfect om langer te bewaren, zoals je kunt lezen in onze andere blo
  4. Witbier: Een licht en verfrissend bier gebrouwen met tarwe, vaak met hints van kruiden en fruit.
  5. Alcoholvrij bier / Non-alcoholic: Een breed scala aan bieren zonder alcohol, vaak staat op het etiket <0,3%, wat inhoudt dat er nog wel een heel klein beetje alcohol in kan zitten. Qua wetgeving mag je het dan nog wel non-alcoholic noemen. Ook binnen de alcoholvrije bierstijl heb je weer veel vormen en maten. Er zijn blonde bieren, IPA’s en stouts zonder alcohol om maar wat te noemen.

5. My Dear Beer: Expert in luxe bieren en meer

Bij My Dear Beer zijn we gepassioneerd door bier en streven we ernaar om onze klanten te helpen de wondere wereld van speciaalbieren te ontdekken. Of je nu een beginnende bierdrinker bent of een doorgewinterde liefhebber, wij hebben iets voor jou. Ontdek onze uitgebreide selectie van bierstijlen in onze bierpakketten (ontdek ze hier) en bierabonnementen (bekijk ons abonnement). We bieden ook bierproeverijen aan, waar je onder begeleiding van een ervaren biersommelier kunt genieten van een scala aan smaken en aroma’s.

Meer weten over bier? Abonneer je op My Dear Beer!

Wil je meer leren over bier en regelmatig nieuwe en spannende bieren ontdekken? Overweeg dan om je te abonneren op ons unieke bierabonnement. Elke maand ontvang je zorgvuldig geselecteerde bieren rechtstreeks bij jou thuis bezorgd. Het is de perfecte manier om je bierkennis te vergroten en te genieten van heerlijke bieren van over de hele wereld. Wacht niet langer en word vandaag nog lid van My Dear Beer! Proost op avontuur en ontdekkingstocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur ons een appje!