Hoe tap je bier: In gesprek met NK-biertap finalist Bram

Waar moet je op letten bij het tappen van bier?

Inleiding: Hoe tap je het perfecte bier – In gesprek met Bram

Welkom bij My Dear Beer! Hoe tap je bier? Wat zijn de details waar je op moet letten en hoe kom je nou tot het tappen van een perfect bier? In deze blog gaan we in gesprek met Bram, een ware meester in het biertappen, die de 6e plaats heeft behaald in het prestigieuze NK-biertappen. En dat is niet de enige keer, want Bram heeft wel 5 keer meegedaan aan het NK-bier tappen waarvan 2 keer als finalist! Samen onthullen we de geheimen achter de finale, delen we inzichten over de opzet van het kampioenschap en bieden we een stapsgewijze handleiding over hoe je het perfecte bier tapt. Leer en geniet terwijl we de wereld van speciaalbierexpertise verkennen. Zo til je jouw tapskills naar het volgende niveau!

1. De finale: Een arena van bierkennis

1.1 Het podium en de opwinding van de finale

Het NK-biertappen is een waar spektakel, en Bram neemt ons mee achter de schermen. Ontdek de opwinding van het podium en hoe de finalisten zich voorbereiden op de ultieme uitdaging van perfect bier tappen onder het toeziend oog van de jury, een erkend gezelschap aan eerdere kampioenen en deelnemers.

1.2 De opzet van het Nederlands Kampioenschap bier tappen

Bram vertelt er lustig op los: per regio worden er voorrondes gehouden en van elke 20 deelnemers in deze voorronde gaat er 1 naar de finale. Opvallend genoeg zijn Nijmegen en Maastricht de steden waar altijd veel finalisten vandaan komen. Het niveau van bier tappen in deze regio’s ligt dus kennelijk erg hoog! Voor jouw beeld: afgelopen editie waren er zo’n 50 finalisten op het NK bier tappen. Dit betekent dat er dus ruim 1000 Nederlanders hebben meegedaan aan de regionale voorrondes. En de concurrentie wordt steeds beter, omdat er steeds meer aandacht is voor hoe je een goed bier moet tappen. Gelukkig maar, want in veel kroegen valt er nog heel veel te verbeteren wat betreft de kwaliteit van het bier tappen.

Lees onze blog over hoe je bier moet tappen en wordt een echte expert!

De finale rondes van het Nederlands Kampioenschap bier tappen vindt plaats op de Horecava, een gerenommeerde horeca beurs die al 65 jaar bestaat. Hier mogen alle deelnemers dus hun best doen om de jury voor te schotelen met een perfect getapt bier.

1.3 Waar let de jury op bij het tappen van bier?

Volgens Bram zijn er heel veel facetten waar de biersommeliers in de jury op letten terwijl de deelnemers hun bier tappen. Er is een protocol die iedereen moet volgen en per stap krijg je punten. Je kunt ook strafpunten krijgen als je ondergemiddeld scoort op dat punt. Hierbij wordt gelet op punten zoals spoelen, de verschillende handelingen die je uit moet voeren en de presentatie. Wat zijn volgens Bram de belangrijkste punten waar je goed op moet letten? Het spoelen en het afschuimen, die twee punten maken óf breken je bier, dus geef daar extra aandacht aan! Zo moet je altijd direct je bier afschuimen, niet wachten met het afschuimen, want dan is je schuimkraag al niet meer goed. En de schuimkraag is cruciaal voor het serveren van een goed bier! Goed spoelen spreekt voor zich, je wilt namelijk geen vetresten in je glas hebben, dat is slecht voor de schuimkraag én je wilt dat je glas al goed koud is. Dat is ook het voordeel van je glas goed spoelen!

2. Het perfecte bier tappen: Een kunst en een wetenschap

2.1 De kunst van het tappen onthuld

Maar, hoe tap je nou eigenlijk een bier? Een goed getapt biertje gaat verder dan alleen het openen van de tap. Het perfecte pintje zit hem in de uitvoering van alle onderdelen tot in perfectie. Dat geldt voor het schoonmaken van je dienblad, het spoelen van je glas, het klaarleggen van de viltjes en uiteraard voor het tappen. Al is het tappen zelf niet eens zo lastig. Het gaat vooral om de voorbereiding, het snel afschuimen en dan het perfect presenteren.

Er zit wel degelijk verschil in het tappen van een pilsner of het tappen van een ander speciaalbier. Zo is één van de verschillen dat je bij het tappen van pils het “propje”, oftewel het eerste beetje bier uit de leiding, NIET in je glas tapt, terwijl bij sommige speciaalbieren dit wel zou kunnen. Een ander verschil is dat je een pilsner altijd afschuimt, terwijl je het schuim van speciaalbier zelden afschuimt. Bij speciaalbier mag het schuim een beetje overstromen, zonder dat je veel bier verspilt.

Stappenplan: zo tap je jouw perfecte bier!In de basis voer je de volgende handelingen uit:

1. Voorbereiden dienblad en werkblad (alles moet schoon en opgeruimd zijn!)
2. Spoelen glazen (er mag geen vet meer in de glazen zijn)
3. Tappen bier (glas schuin houden)
4. Afschuimen pilsner (altijd direct na het tappen!)
5. Uitserveren (met een glimlach, in een passend bierglas en met een bierviltje)

2.2 De wetenschap achter het perfecte biertje

Waarom is het tappen van bier nou zo belangrijk? Maakt een goede tapper nou echt het verschil bij dat ene pilsje of dat ene speciaalbier? Ja zeker! De kwaliteit van het bier gaat enorm achteruit als het bier slecht getapt is. Dit komt grofweg door 2 vijanden van bier: zuurstof en temperatuur.

Je schuimkraag is eigenlijk een dekentje over het bier. Dit dekentje zorgt er voor dat jouw bier, of het nou een pilsner of een ander bier is, is afgeschermd tegen de buitenlucht. Die buitenlucht zorgt er namelijk voor dat jouw bier razendsnel (lees; enkele minuten) minder lekker wordt. Maar met een betere schuimkraag heb je langer een lekkerder bier! En wie wil dat nou niet?! Optimaal genieten, zo doen wij dat bij My Dear Beer. Hoogstwaarschijnlijk heb je het bier dan ook sneller op en bestel je eerder een volgend (alcoholvrij) drankje!

Voor een goede schuimkraag heb je het juiste glas nodig, een juiste temperatuur van het bier en het glas, de juiste druk in de tapinstallatie en de juiste handelingen van een goede barman of -vrouw. Zoals je ziet is de temperatuur ook erg belangrijk, dus zorg ervoor dat jouw glas op dezelfde temperatuur (of misschien nog wel iets kouder) als de temperatuur van het bier is! Zo slaat het bier niet dood en dit behoudt een goede schuimkraag.

In onze andere blog hebben we het al gehad over de 3 vijanden van bier. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier!

Geniet van het beste bier, tap het bier perfect!

3. My Dear Beer: Jouw gids naar bierexpertise

3.1 My Dear Beer als bierexpert

My Dear Beer wilt jou altijd optimaal laten genieten. Na een lange werkdag, aan de start van het weekend, in goed gezelschap of om je week te overdenken. En of dit nou gebeurt met een (alcoholvrij) bier of met iets anders, dat is aan jou. Wij kunnen wel uit eigen ervaring spreken dat een goed (alcoholvrij) bier dit geluksmoment kan geven en wij willen jou daarbij helpen. Sterker nog, wij willen in heel Nederland en ook daarbuiten het algehele bierniveau omhoog helpen. Is het dan zo slecht? Neehoor, maar het kan altijd beter!

Via onze bierpakketten en met ons unieke bierabonnement serveren wij vriend en vijand uit binnen- en buitenland de lekkerste bieren van over de hele wereld. En wij vinden het belangrijk dat dit goed gebeurt, zodat jouw bierbeleving optimaal is. Alleen zo kun jij optimaal genieten! Ook benieuwd naar ons bierabonnement? Klik hier om jezelf te abonneren en elke maand nieuwe bieren te ontdekken!

3.2 My Dear Beer in de horeca

Heb jij advies nodig op het gebied van jouw bierkaart? Wij helpen je graag! Wat wij als geen ander kunnen is jouw bierkaart samenstellen op basis van het menu, ook al wisselt het menu regelmatig. Foodpairing is een fantastisch onderwerp en daar helpen wij graag bij! Neem contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Wil jij je personeel trainen op het gebied van bier tappen en serveren? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem contact op voor de mogelijkheden.

4. Conclusie: Proost op perfectie en bieravonturen met My Dear Beer

4.1 Praktische implementatie

Hoe ga je hier nu mee om in jouw eigen restaurant of bij jouw eigen thuisbar? Let goed op de punten in deze blog en heb je nog vragen ter verduidelijking? Stel ze gerust, dan helpen wij je verder!

claude piche EHbtjmz7hvw unsplash 1

FAQs: Jouw brandende vragen beantwoord

In deze diepgravende verkenning hebben we niet alleen de kunst van het bier tappen onder de loep genomen, maar ook waardevol advies gekregen van deze finalist van het NK biertappen. Of je nu een doorgewinterde horecaondernemer bent of gewoon van een biertje thuis geniet, deze inzichten zijn onmisbaar voor iedereen die streeft naar genieten van elk moment en iedereen die de kwaliteit van bier hoog in het vaandel heeft.

1. Wat maakt het tappen van speciaalbier anders dan gewoon bier?

Ieder bier dient anders behandelt te worden. We hebben in deze blog al kort benoemd dat je speciaalbier bijvoorbeeld niet afschuimt en pils wel. Ook hoef je het glas bij het tappen van speciaalbier niet nat te maken en bij pils wel. Daarnaast mag je bij pils nooit het eerste propje mee tappen, terwijl dit bij speciaalbier wel zou kunnen. Zo zijn er ook nog enkele voorbeelden op te noemen over de presentatie van bier, zo heeft elk bier een eigen glas waar alle aroma’s goed tot hun recht komen en die glazen van speciaalbier zien er vaak anders uit dan het glas van een pilsner.

2. Hoe kan My Dear Beer mij helpen mijn bierkennis te vergroten?

My Dear Beer heeft het beste en meest unieke bierabonnement van Nederland. Hierdoor helpen zij elke maand bierliefhebbers en levensgenieters aan de beste bieren in binnen- en buitenland. Elke maand genieten en ontdekken en ook een beetje leren! Dat is fantastisch leuk en dat doen we samen met honderden abonnees. Doe jij ook mee? Klik hier!

3. Is het My Dear Beer-abonnement de moeite waard?

Absoluut! Met ons abonnement ontvang je maandelijks zorgvuldig geselecteerde speciaalbieren, exclusieve toegang tot events en een groeiende gemeenschap van bierliefhebbers. Het is de perfecte manier om je bierkennis te vergroten en je bierverzameling te verrijken.

4. Ik wil beter bier leren tappen. Kan ik My Dear Beer daarvoor vragen?

Zeker weten! My Dear Beer staat altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden. Soms kunnen we je doorverwijzen naar relevante artikelen, andere goede partijen of we helpen je zelf verder. We denken graag met je mee! Zoals we eerder al zeiden, wij willen het algemene bierniveau in Nederland opkrikken en dit helpt daar zeker bij!

5. Hoe moet je bier tappen?

Lees bovenstaande blog en je weet het! Wil je een samenvatting? Kijk dan naar de blauwe infographic over hoe je bier moet tappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur ons een appje!