Hoe bier bewaren: Een gids voor optimaal genot

Hoe bewaar je je bier? Je leest het hier!

Inleiding advies bier bewaren

Welkom bij My Dear Beer, waar we niet alleen praten over bier en de beste bieren van de wereld verzenden naar jouw huis, maar waar bierbeleving zeker ook centraal staat. In deze blogpost gaan we dieper in op de kunst van het bewaren van bier, want, hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je op letten als je bier bewaart? Laten we samen ontdekken hoe je niet alleen bier bewaart, maar een ervaring bewaart! Want het is een fantastisch proces waar we je graag in meenemen.

1. Het belang van juiste opslag: My Dear Beer’s perspectief

1.1 Waarom My Dear Beer hecht aan het bewaren van bier

Bij My Dear Beer gaat het niet alleen om het selecteren van unieke bieren van over de hele wereld; het draait allemaal om de ultieme bierbeleving. Zodat jij optimaal kunt genieten en ontdekken! Ontdek waarom wij geloven dat de juiste opslag essentieel is om de volledige smaakprofielen van onze (en andere) speciaalbieren te behouden en de kwaliteit te waarborgen.

Naast ons bierabonnement, onze cadeaupakketten en unieke bieren lichten wij jou graag in over hoe je de kwaliteit van bier verhoogt. In dit geval hebben we het dus over het bewaren van bier. Wij vinden dit bij My Dear Beer belangrijk omdat we het algehele niveau van speciaalbier willen verhogen! Bier wordt té vaak nog gezien als een ordinair product, terwijl het een uniek product van hoge kwaliteit is en waar veel meer moois mee kan dan de meeste mensen denken. Ga dus goed om met je bier, schenk het altijd uit in een glas en behandel het met respect. Lees snel verder als je wilt weten hoe jij jouw bier moet bewaren.

photo 1566467021572 37fbefe8fcb2

2. Ideale bewaaromstandigheden van speciaalbier

2.1 My Dear Beer’s aanbevelingen voor temperatuur en licht met betrekking tot bier

My Dear Beer plaatst bierkwaliteit hoog in het vaandel, en dat begint bij de bewaaromstandigheden.
De vijanden van bier zijn:

  • Licht
  • Lucht/zuurstof
  • Temperatuur

Zorg ervoor dat jouw bier niet in aanmerking komt de bovenstaande “items”, want dan is het gedoemd te mislukken.

Kort gezegd: licht is schadelijk voor je bier, dus daarom moet je zorgen dat er geen licht bij het bier komt. Hierbij let je op de verpakking en op de ruimte waar het bier staat. Is het een bier op fles? Bruin glas is het beste tegen licht. Is het bier op blik, al zie je dat niet vaak met bewaarbieren, dat is nog beter, want bij blik komt er geen licht bij het bier.

De temperatuur moet vooral constant zijn. Daarbij is een te hoge temperatuur niet goed, maar een te lage temperatuur ook niet. Bewaar je bier dus niet in de koelkast op 5 graden Celsius! Dit geldt zeker voor donkere bieren. Een pilsner of een witbier zou je wel in de koelkast kunnen bewaren. Maar stouts, quadrupels en andere stevige en donkere bieren kun je beter niet in de koelkast bewaren. Vaak zie je dat een temperatuur nét onder kamertemperatuur het fijnste is. Daarom is een kelder vaak ideaal om een bier te bewaren. Ook omdat hier weinig tot geen licht aanwezig is.

Over het algemeen is jouw bier goed afgesloten, dus zuurstof is er niet aanwezig. Daar hoef je je ook geen zorgen over te maken want daar heb je weinig (eigenlijk geen) invloed op.

image 6487327

2.2 My Dear Beer’s standpunt over bier rechtop of liggend bewaren

Ontdek het standpunt van My Dear Beer over de eeuwenoude vraag van rechtop of liggend bewaren. Wij delen onze inzichten over wat het beste werkt om de versheid en kwaliteit van onze bieren te waarborgen.

In de basis bewaar je je bier staand, tenzij het bier een echte kurk op de fles heeft. Echte kurk kan namelijk uitdrogen en je wilt niet dat je dop, indien die van kurk is, uitdroogt, afbrokkelt en in het ergste geval zelfs zuurstof doorlaat. Dus: bewaar je bier met echte kurk als dop liggend en de rest van de bieren kan je rechtop bewaren! Heeft je fles een kroonkurk (dus van metaal), bewaar de fles dan ook rechtop. Als je een fles met kroonkurk liggend bewaart kan de druk binnen in de bierfles te hoog worden, waardoor de fles kan barsten.

3. Soorten bier en bewaaradvies met My Dear Beer

3.1 Bewaaradvies voor lichte bieren

Je verwacht vaak dat bewaarbieren de donkere bieren zijn. Maar niets is minder waar! Kijk maar eens naar Orval, een Brett-Blond bier die heel goed te bewaren en te rijpen is. Dus: zoek het niet alleen in de hoek van de donkeren “karamel”-bieren, maar kijk ook eens naar lichte bieren. Vaak helpt het als die licht gekleurde bieren zijn gebrouwen met een wilde vergisting in het proces. Dat zorgt namelijk voor een droog bier met weinig vergistbare suikers in het bier, waardoor er geen hele gekke dingen in het bier gebeuren. Zoals gezegd, is Orval hier een heel goed voorbeeld van

3.2 My Dear Beer’s aanpak voor donkere bieren

Ondanks de optie om ook licht gekleurde bieren te laten rijpen in je kelder, zie je toch vaak dat de donkere bieren vaker worden gekozen. Denk aan de Hertog Jan Grand Prestige of bijvoorbeeld een Barrel Aged Stout van een bierbrouwerij. Als je een donker bier wilt laten bewaren, let dan op dat je een donker bier hebt met veel restsuikers in het bier. Die hebben over het algemeen de neiging om op een positieve manier te ontwikkelen op het gebied van smaak!

Vaak krijgt het bier dan meer een port smaak, al verandert ook dat over tijd weer. Zo zie je vaak dat er verschil in smaak zit tussen een bier dat 2 jaar heeft gelegen en hetzelfde bier dat 10 jaar heeft gelegen! Let dus op wat jij fijn vindt, doe onderzoek naar hoe de smaak kan ontwikkelen en test wat voor jou de perfecte balans is. Zo wordt beweerd dat je de Hertog Jan Grand Prestige het beste 7 jaar kunt bewaren, maar anderen hebben dit toch liever op 10 jaar en weer anderen bewaren de Grand Prestige bijvoorbeeld weer liever 5 jaar. Zo zie je maar weer, smaak verschil en is zeer subjectief.

Geniet elke maand van unieke bieren uit binnen- en buitenland

4. Praktische tips voor My Dear Beer-liefhebbers

4.1 My Dear Beer’s advies: maak een bierkelder en/of schaf een klimaatkast aan

My Dear Beer moedigt bierliefhebbers aan om een speciale bierkelder op te zetten. Tips nodig? Wij helpen je dolgraag!

Begin bij wat flessen in je kelder en/of kruipruimte te leggen die geschikt zijn voor het rijpen. Wat ook goed helpt is om een klimaatkast te installeren in de keuken. Dit wordt in de wijnwereld al veel gedaan, maar in de bierwereld minder, al is het daar ook zeer geschikt voor. Je behoudt dan een constante temperatuur van bijvoorbeeld 12 graden Celcius. Let er bij de klimaatkast op dat de kast licht-dicht is. Dus het beste is een klimaatkast zonder glas.

4.2 My Dear Beer’s advies met betrekking tot de houdbaarheidsdatum van speciaalbier

Is de houdbaarheidsdatum op de fles verstreken? Geen probleem! De brouwer zet een houdbaarheidsdatum op de fles, omdat het moet en eigenlijk zegt de brouwerij dan: wij kunnen garanderen dat het bier hetzelfde smaakt binnen deze periode. Maar sommige bieren ontwikkelen juist een smaak die goed (goed is altijd subjectief, maar als veel mensen dit vinden kun je van “goed” spreken) is, soms wel ver na de houdbaarheidsdatum. Dus maak je daar geen zorgen over. Je ziet ook brouwerijen die een houdbaarheidsdatum van 10 jaar na het afvullen opgeven, omdat ze zeker weten dat het bier dan nog lekker is.

Conclusie

Bij My Dear Beer geloven we dat bewaren niet alleen een technische handeling is, maar een viering van bierliefde. Door de juiste bewaarpraktijken toe te passen, brengen we niet alleen bier tot volle wasdom, maar verrijken we de hele bierervaring. Heb je advies nodig over een specifiek bier of wil je andere tips, vraag ons gerust!
P.s. je kunt bij ons ook flessen kopen die wij dan voor jou bewaren. Informeer bij ons naar de mogelijkheden hoe je een gerijpte fles kunt aanschaffen. In de basis is het zo dat je altijd kunt experimenteren met het bewaren van bieren, maar je doet er verstandig aan vooral te experimenteren met donkere bieren met veel restsuikers.

Benieuwd geworden naar My Dear Beer? Kijk eens naar ons unieke bierabonnement, of bekijk onze webshop voor meer bieren en pakketten.

FAQ (veelgestelde vragen)

Kan My Dear Beer de verbetering van de smaak van het bier garanderen bij het bewaren van een specifiek bier?
Nee, helaas kunnen wij dat niet. Echter, we hebben wel veel ervaring en kennis. We kunnen jou dus altijd van advies voorzien en met je meedenken of het een goed idee kan zijn om een bepaald bier te laten bewaren. 

Zijn er ook bieren van My Dear Beer die ik kan bewaren?
Zeker weten! In het abonnement en ook in onze webshop zijn zeker bieren aanwezig die zich er voor lenen om langer bewaard te blijven. Dit kan de smaak van een bier veel goed doen! Vraag naar de mogelijkheden en advies via Whatsapp.

Ik wil nu graag een bier kopen die My Dear Beer voor me bewaard, kan dat? 
Laat het ons weten via Whatsapp of via de mail, dan laten we jou weten wat de mogelijkheden zijn. We hebben hier zeker opties voor!

Hoe kan ik bier in mijn kelder het beste bewaren?
Het liefste richt je in jouw kelder een hoek in met een rek waar je bieren in kan leggen of op kan zetten. Zorg dat je weinig in deze hoek hoeft te komen. Er moet zo min mogelijk gebeuren qua beweging, licht en lucht. 

Ik heb geen kelder, kan ik het bier ook in mijn kruipruimte kwijt?
Zeker, proberen kan altijd. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het niet te vochtig is in de kruipruimte, en zorg ervoor dat de temperatuur constant is. Dit kun je checken door regelmatig, op andere momenten van de dag, de temperatuur in de kruipruimte te meten. Dan weet je of dit kan!

 
 
 

Een reactie op “Hoe bier bewaren: Een gids voor optimaal genot

  1. Pingback: Hoe Tap Je Bier: In Gesprek Met NK-biertap Finalist Bram | My Dear Beer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur ons een appje!