India Pale Ale, een les geschiedenis

indian

Beste biervriend,

Van alle soorten bieren die er zijn vind ik de IPA nog het meest modern klinken. Het klinkt een beetje als zo’n nieuwe Amerikaanse afkorting die veel wordt gedronken onder bebaarde hipsters. Maar niets is minder waar: het biertje vindt juist haar oorsprong in de 17e eeuw!

Ten tijde van de VOC maakte men lange reizen over zee naar Indië en Indonesië. Voor het ontstaan van de naam van de IPA moeten we echter alleen kijken naar de Engelsen. Het engelse woord voor blond bier is Pale Ale. Om het bier te vervoeren moest men het langer houdbaar maken, omdat het anders zou bederven tijdens deze lange reizen. Dat deden deze Engelse reizigers door hop toe te voegen aan het bier. Hop is dan ook het belangrijkste ingrediënt van de IPA en zorgt voor de bittere smaak en de sterke geur. Vandaar dat ze het ook India Pale Ale noemden! Eigenlijk is een IPA dus gewoon een blond bier, maar dan met meer hop, waardoor het wat bitterder wordt!

Tegenwoordig staat het biertje niet bekend om de lange houdbaarheid, maar juist om de geur en smaak die zo kenmerkend is voor de IPA. En omdat de geur snel vergaat, is het lekkerder om dit bier vers te drinken, dat wil zeggen: binnen een maand! Anders worden de smaak en geur van het bier uitgebalanceerd en krijg je een stuk saaier bier. Heel ironisch dus dat een biertje dat ontworpen werd om langer houdbaar te blijven tegenwoordig vers genuttigd moet worden!

Cheers,

Mark van Dolder in samenwerking met My Dear Beer

Stuur ons een appje!