Witbier en weizenbier, wat is het verschil?

Witbier vs Weizenbier

Haal jij wel eens twee soorten bieren door elkaar? Dat is helemaal niet gek als je je bedenkt hoeveel verschillende soorten bier er wel niet zijn. Sommige bieren kunnen qua smaak of naam erg op elkaar kunnen lijken, ook al zijn deze erg verschillend van elkaar. My Dear Beer helpt jou om wegwijs te worden in de wondere (en soms ingewikkelde) wereld van bieren. In deze blog leggen wij het verschil uit tussen twee bieren die vaak door elkaar worden gehaald: witbier en weizenbier. 

 

Om het verschil te kunnen begrijpen is het eerst van belang dat je iets meer weet over de biersoorten zelf.

Witbier

Witbier wordt gebrouwen met ongebrande mouten als basis. Ook tarwe is een belangrijk ingrediënt. Witbier wordt ook wel beschreven als een frisse biersoort. Dit komt mede doordat er bij witbier vaak extra ingrediënten waaronder citrusschillen toegevoegd worden. Witbier is vaak te herkennen aan haar karakteristieke lichtgele kleur. Wist je trouwens dat witbier haar troebele uiterlijk heeft doordat het bier niet gefilterd wordt? Het alcoholpercentage van witbier ligt tussen de 5% en 6%. Een leuk feitje: de naam heeft het bier niet te danken aan zijn kleur, maar omdat het met “weit” wordt gebrouwen. Weit is tarwe, en door spreektaal is “weitbier” witbier geworden!

Ijwit

Weizenbier 

Weizenbier wordt gebrouwen met maar vier ingrediënten: water, mout, gist en hop. Dit is geheel volgens het Duitse Reinheitsgebot, ookwel bierregelgeving. Typerend aan weizenbier is dat het voor minimaal 50% uit tarwemout bestaat, dit zorgt voor de mooie volle schuimlaag. Het bier heeft een zachte, romige en zoete smaak met een klein zuurtje. Het bier is vaak bleekgeel tot blond van kleur en heeft een alcoholpercentage tussen de 4% en 7%.

2TropicalRalphie

 

Wat is nou precies het verschil? 

Zoals net al even kort benoemd, bestaat weizenbier voor minimaal 50% wat tarwe. Naast graan, hop en water bevat het bier ook geen andere ingrediënten. Het verschil met witbier zit hem dan ook in de ingredienten. Witbier mag afwijken van de Duitse bierregelgeving waardoor aan deze biersoort vaak ook andere ingrediënten toegevoegd worden. Sinaasappelschil en kruiden zoals koriander zijn hier bekende voorbeelden van. Dit heeft natuurlijk veel invloed op de smaak van de verschillende biersoorten. Witbier is in vergelijking met weizenbier frisser, terwijl weizenbier juist weer een wat romige en zoete smaakt heeft.

Beide bieren worden vaak op het terras gedronken, vaak ook in combinatie met een lekker gerecht. Witbier is vanwege haar frisse smaak goed te combineren met visgerechten zoals mosselen, oesters en sushi. Weizenbier daarentegen is door haar romige en zoete smaak goed te combineren met een pikant gerecht, zoals bijvoorbeeld Mexicaans. 

 

Heb je een mooi wit- of weizen biertje maar weet je niet wat daar lekker bij smaakt, app ons! Wij helpen je graag bij het creëren van jouw ultieme ervaring, cheers! 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Stuur ons een appje!