De trappisten van La Trappe

latrappe e1609147754658

Bij trappisten bier denkt men vaak al aan het biermerk La Trappe. Deels vanwege de naam maar, La Trappe was tot 2013 de enige Nederlandse Trappist. Velen beschouwen dit als de bedenker van het label Trappistenbier en de originele Trappist. Helaas is de geschiedenis daar niet eenduidig in en lijkt de eer te gaan naar Chimay, dat in 1859 al haar Trappistenbier verkocht. Abdij de Koningshoeven (La Trappe) werd in 1884 gesticht. Dit neemt niet weg dat La Trappe geen fantastisch biermerk is. Ik vertel je er graag wat meer over.

 

Het vroegere La Trappe

De abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven wordt in de 1881 in een oude Schaapskooi gestart. Broeder Isidorus begint in 1884 met brouwen in diezelfde Schaapskooi. Van deze opbrengsten wordt in 1891 een grotere brouwerij gebouwd. In 1969 gaat De Schaapskooi een samenwerking aan met Brouwerij Artois, bekend van het pils Stella Artois, voor distributie. Deze samenwerking loopt af in 1980 en hierna krijgt De Schaapskooi zijn huidige naam, Bierbrouwerij de Koningshoeven. De aankomende jaren staan in het teken van modernisering en er vinden veel vernieuwingen plaats in de brouwerij. Ook wordt dat jaar La Trappe als merknaam geïntroduceerd, het bier wat tegenwoordig de Dubbel is. De naam komt van de abdij La Grande Trappe in Normandië.

 

De ontwikkeling van de trappist

Nog voordat La Trappe als merknaam gebruikt werd bestond de La Trappe Blond al. Dit is een blonde trappist met 4% alcohol. Een aantal jaar later lag de La Trappe Quadrupel van 10% al op de plank. Voorheen werd dit bier enkel in de winter gebrouwen. Door het grote succes brouwen ze de Quadrupel het gehele jaar door. In de latere jaren introduceerde het merk nog veel meer soorten trappist zoals een witte trappist en een bockbier.

In 2009 wordt ter gelegenheid van het 125 jaar bestaan van de brouwerij een ‘tijdelijk’ biertje gebrouwen, de Isid’or die vernoemd is naar broeder Isidorus. Deze is zo goed ontvangen, dat deze in het vaste assortiment opgenomen werd. Tien jaar later is de brouwerij bij uitstek de grootste producent van trappistenbier met standaard acht verschillende biertjes in het assortiment, naast nog enkele tijdelijke biertjes. Er is dus genoeg keuze om een proeverij van één trappist te houden. 

La Trappe is een prachtig Nederlands biermerk met een rijke historie. Door het ruime assortiment zit er altijd een geschikte versie voor jou tussen. Trek er eentje open vanavond of organiseer die proeverij! Interesse in deze heerlijke bieren? Kijk dan ook eens naar onze bierpakketten

Mitch Wijnen in samenwerking met My Dear Beer.

Stuur ons een appje!