De trappisten van Chimay

chimay

Als ik mijn favoriete trappisten zou moeten benoemen, dan komen deze bieren van Chimay waarschijnlijk in de top drie. Met een gebalanceerde line-up van slechts vier verschillende bieren, heeft Chimay voor elk moment een geschikt biertje. Zo hoef je niet meer verdwaald te raken in het eindeloze aanbod van verschillende brouwers. Met de bieren van Chimay is er voor iedere gelegenheid een geschikte trappist. Ik vertel je er graag meer over. 

 

Terug in de tijd

In 2012 vierde de Chimay brouwerij zijn 150-jarige bestaan. Nog voordat deze brouwerij officieel bestond, werd in het bijbehorende klooster dat in 1850 werd gesticht al bier gebrouwen. Er werd zelfs al voor het openen van de brouwerij Chimay bier met commercieel doeleinde verkocht. Toen der tijd werd dit nog te voet gedaan door paters uit de omgeving. Na de bouw van de brouwerij werd de productie tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog tijdelijk stilgelegd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de productie stil omdat de koperen brouwketels in beslag werden genomen door de overheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de abdij als kazerne voor het Duitse leger gebruikt nadat alle monniken verjaagd waren. Helaas zijn recepten en apparatuur van Chimay van voor die tijd in de laatste oorlog verloren gegaan. Na de oorlog was er een wederopbouw van de Chimay brouwerij en werd de productie van het Chimay bier hervat.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is niet Chimay Blauw het klassieke biertje van Chimay, maar is de Rode versie is het originele bier. Dit biertje wordt ook wel La Première genoemd. In 1948, na de oorlog, werd een poging gedaan om een gelijk biertje te brouwen als voorheen. Door het verlies van alle recepten was het niet mogelijk om het originele bier na te maken. Gelukkig kwam er uiteindelijk een biertje waar de paters veel enthousiaster over waren, die we nu als Chimay Rood kennen. De Blauwe versie werd van 1948 tot en 1953 als kerstbier uitgebracht, maar kwam in 1954 als regulier bier op de markt. In 1966 volgde de witte Chimay, ook wel La Triple. Hierbij kwam in 2006 ook Chimay Dorée, de gouden Chimay, wat origineel het bier was voor de paters zelf in het klooster.

 

De verschillen van Chimay bieren

Ondanks het kleine assortiment kent Chimay toch zeer verschillende bieren. Ik leg hieronder graag de voornaamste verschillen uit. 

  1. Rood. Het oudste bier van Chimay is een bruin bier en heeft een fruitige en zachte smaak. Het biertje heeft een alcohol percentage van 7%. 
  2. Blauw. De blauwe variant van Chimay is een donker bier dat erg krachtig en complex is. Het is een zwaarder bier en heeft een kruidige geur. Het alcohol percentage is dan ook 9%.
  3. Tripel. Een blond bier van Chimay. Het heeft fruitige aroma’s zoals muskaat en rozijn, die afkomstig zijn uit de hop. De Chimay Triple heeft een alcohol percentage van 8%.
  4. Goud. Ook de Chimay Goud is een blond biertje. Het is een verfrissend bier met kruidige en hoparoma’s. Het alcoholpercentage is 4.8%.

 

Meer van Chimay

Naast bier, verkoopt Chimay ook kaas. Voor ieder bier is er een speciale kaas. Opmerkelijk hieraan is dat sommige van deze kazen “gewassen” zijn in de bijbehorende bieren. Door het wassen van de kazen zou de combinatie van het bier en de kaas perfect op elkaar aansluiten. Ook de kazen die niet gewassen worden sluiten perfect aan bij het bier waaraan ze gelinkt zijn. Meer informatie hierover is te lezen op de website van Chimay

Ik ben in ieder geval enorm enthousiast over de Chimay bieren. Ben jij geïnteresseerd in de bieren van Chimay? Kijk dan eens bij onze bierpakketten en wie weet ontvang jij hier binnenkort een heerlijk biertje van! Geniet van jouw biertje!

Mitch Wijnen in samenwerking met My Dear Beer

Stuur ons een appje!