De trappisten: Westvleteren

Beste biervriend,

Velen beschouwen Westvleteren als de beste onder de trappisten, de crème de la crème. Tja, als ik stelselmatig 8 euro neer zou tellen aan inkoopprijs per biertje, zou ik mijzelf dat ook wijsmaken. Althans, dat was vroeger het geval…

Maar eerst weer even wat geschiedenis. Westvleteren, gemaakt in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, wordt naar alle waarschijnlijkheid nog steeds op dezelfde manier gebrouwen als in 1871. In de abdij worden drie bieren gebrouwen: Blond, 8 en 12. De Westvleteren 12, een bruin bier van 10,2%, is meerdere malen tot beste bier ter wereld verkozen. Ondanks de grote naam, was het toch maar in kleine oplage beschikbaar, tot enkele jaren geleden. 

In 1945 werd namelijk de keuze werd gemaakt om de productie te minimaliseren, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap zouden opeisen. In het jaar erna werd een deel van de productie uitbesteed aan de nabijgelegen Brouwerij Sint-Bernardus in Watou, tegenwoordig bekend van het Sint Bernardusbier. Het bier werd in beperkte productie gehouden en was enkel op te halen bij de abdij zelf. Hierdoor waren prijzen die er voor betaald moesten worden vrij hoog. 

Toen in 1992 het contract met Brouwerij Sint-Bernardus afliep en het label Trappistenbier bestond, koos Westvleteren ervoor het bier voortaan zelf te blijven brouwen in de abdij. Hierbij bleef de productie laag en de prijs aan de hoge kant. De productiecapaciteit veranderde toen in 2008 verbouwingswerken aan de abdij plaatsvonden. Initieel werd de productie opgehoogd om de kosten te kunnen dekken, maar in recentere geschiedenis is de productie gelijk gebleven en zijn prijzen langzaam lager geworden. Tegenwoordig valt een kratje van 24 stuks Westvleteren 12 voor 45 euro (exclusief statiegeld) op te halen.

Een kleine toevoeging over de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou: Na het aflopen van het contract zijn er enkele geruchten ontstaan over de Sint Bernardus 12. Het bekendste gerucht is van een pater die, na vertrek bij de Sint-Sixtusabdij, het recept van de Westvleteren 12 verkocht zou hebben aan Sint-Bernardus. Een variant op dit gerucht is dat na het aflopen van het contract in 1992 de Brouwerij Sint-Bernardus het recept zou hebben overgenomen om pas later te gebruiken. Wat hier ook feitelijk of fictie aan is, de overeenkomst in smaak tussen de beide twaalven doet vermoeden dat er wel een kern van waarheid in de verhalen zit.

Terug naar Westvleteren. Veel heb ik er niet van op en de prijs die ik er toen voor heb betaald vond ik het niet waard, maar evengoed zijn het zeker goede trappisten. Over twee weken is het weer tijd om een abdij uit te lichten, maar voor nu:

Pak nog maar lekker een biertje uit jouw koelkast!

Mitch Wijnen in samenwerking met My Dear Beer

Stuur ons een appje!