Een kijkje bij Brouwerij Nevel – Nijmegen

Nevel Artisan lanceert 870x653 1 e1609147938720

Beste biervriend, vandaag nemen we een kijkje bij Brouwerij Nevel. We gaan in gesprek met Mattias Terpstra, eigenaar en oprichter van Brouwerij Nevel. Hier een stukje van de site van Brouwerij Nevel: ”Nevel maakt wilde bieren in Nijmegen. Bieren die niet schreeuwen, maar die veel te zeggen hebben. Een herkenbaar karakter met uitdagende smaken, maar ook verfrissend, doordrinkbaar en laag in alcohol. Met natuurlijk geteelde kruiden, fruit, boombast en zelfs groenten uit onze eigen omgeving.”

 

Waarom ben jij ooit gaan brouwen?

Ik ben in 2011 begonnen met brouwen tijdens het eerste jaar van mijn natuurkunde studie. Het idee om zelf bier te gaan brouwen werd geopperd en ik was gelijk geïnteresseerd. Naast natuurkunde had ik toen al veel passie voor voeding, zowel de productie ervan als de duurzaamheidsvraagstukken die erachter liggen. Bier brouwen trok me dus erg aan, en dat is blijven hangen.

Wat is het unieke aan jullie brouwerij?

Er zijn meerder unieke elementen aan wat we doen:
1) We maken bieren op basis van onze eigen huiscultuur die we uit het wild hebben opgekweekt. Dat wordt ook wel wilde gist genoemd. Wilde gist komt van nature voor op fruit en bloemen en kan gebruikt worden om bier mee te vergisten. De resultaten zijn zeer rijke en complexe bieren, doordat de wilde gisten veel meer smaak produceren dan de gewone brouwgisten;
2) We werken direct samen met de telers van onze ingredienten. Dus geen tussenhandelaars, maar een eerlijke samenwerking met de boer;
3) We werken met zeer bijzondere en zeldzame smaakmakers die lokaal geteeld zijn. Denk aan inheemse berenklauw, zomeralsem en duindoornbessen.

Dat is duurzaam, lokaal en eerlijk. Top!

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst die jullie graag willen delen?

We willen uiteindelijk een boerderijbrouwerij met eigen land hebben zodat we zelf een deel van de productie van de ingrediënten in de hand hebben en ook een belevingsplek kunnen zijn voor bezoekers met echte, natuurlijke en ambachtelijke producten. Op deze manier kunnen we nog beter en duurzamer te werk gaan.

Wat zijn volgens jullie goede ontwikkelingen in de bierwereld?

De culinaire wereld staat steeds meer open voor bier bij het eten. Zeker ook bij de medium- tot high-end restaurants.

Ja, het leuke is dat je met bier een veel bredere smaakvariatie kan creëren, veel breder dan met wijn bijvoorbeeld. Daardoor is het makkelijker om een passend biertje bij je eten te vinden met smaken die elkaar versterken dan een passende wijn. Dus bestel een passend bier bij je volgende etentje! Sommige restaurants hebben zelfs biersommeliers tegenwoordig.

Welke brouwerij is jullie voorbeeld?

Jester king in Texas, USA. Met hen zou ik ook nog wel eens een bier samen willen brouwen.

Welk bier is jouw favoriet tot op de dag van vandaag?

Ik heb niet echt 1 favoriet, maar een top 3 van wat ik thuis regelmatig drink is 3 fonteinen geuze, Taras Boubla van De La Senne en XX Bitter van De Ranke. Van ons eigen bier is Meander toch wel mijn favoriet. De meander is een  houtgerijpte golden sour met rabarber en zwarte bessenblad.

 

Klinkt verrukkelijk, die ga ik zeker eens proberen! Bedankt voor je tijd Mattias, ik wens je al het succes toe en mocht jullie boerderijbrouwerij in de toekomst open gaan, kom ik zeker langs!

Ontdek & geniet met My Dear Beer.

Ben jij een echte bierliefhebber? Ontdek iedere maand de beste bieren bij My Dear Beer! Neem gerust een kijkje op onze site www.mydearbeer.com

Hieronder vindt je de websites van de genoemde brouwerijen in deze blog.

www.nevel.org

www.jesterkingbrewery.com

 

Stuur ons een appje!