Speciaalbierpakket bestellen? Laten we beginnen bij de bier-basis!

Speciaalbier

Een lekker biertje op het terras of gewoon thuis met wat vrienden, dat is toch wel echt een genietmomentje. Een speciaal biertje kan nog net dat beetje extra geven. Met een speciaalbier pakket haal je gemakkelijk dat genietmoment in huis en leer je ook nog eens nieuwe, verrassende biertjes kennen. 

 

Een speciaalbierpakket: de ultieme manier om bier te proeven

Ben je nog helemaal nieuw op het gebied van speciaalbier? Ook dan is een speciaalbier pakket ideaal. Er is namelijk erg veel keuze op het gebied van bier, dus wellicht zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen met proeven. Met een speciaalbier pakket van My Dear Beer ontvang je elke maand nieuwe biertjes en hoef je zelf niet op zoek te gaan tussen al die opties. Ontdek zo welk speciaalbier jouw favoriet. 

Wanneer je geïnteresseerd bent in speciaalbier is het wel zo leuk om steeds meer te leren over bier en over de verschillende biertjes. Hoe worden de verschillende bieren gemaakt en wat maakt een bockbier een bockbier? Wij zullen jou in deze blog wat meer vertellen over bier en leren jou de bier-basis.

 

Wat zijn de basisingrediënten van de biertjes in een speciaalbier pakket?

Laten we beginnen bij de basis van de basis. Wat heb je nodig om bier te maken? Alle bieren worden gemaakt met vier basis ingrediënten: water, graan, hop en gist.

Water

Voor het overgrote deel bestaat bier uit water, ook de biertjes uit een speciaalbier pakket, namelijk voor meer dan 90%. Het is erg belangrijk dat het om zuiver water gaat, dus veel brouwerijen zullen het water nog een keer extra zuiveren voordat ze het gebruiken voor het brouwen van bier. Per biersoort mag er wel verschil zitten in de hoeveelheid mineralen in het water.

Graan

Om de smaak, kleur en het alcoholgehalte naar wens te krijgen, is graan/mout een belangrijk onderdeel. Vaak wordt er brouwgerst gebruikt in bier, dit is een graansoort die voor speciaalbier wordt geteeld. Een ander graansoort dat gebruikt wordt is mout. Mout is niets anders dan ontkiemd graan dat vervolgens is gedroogd. Naast deze graansoorten gebruiken bierbrouwers ook tarwe, rogge, haver, rijst en mais. Door het combineren en proberen van verschillende graansoorten, blijven er steeds nieuwe bieren bijkomen. Fijn voor ons om weer uit te proberen!

Hop

Hop is een echte smaakmaker. Het is van nature een klimplant en vrijwel over de hele wereld te vinden, maar komt oorspronkelijk uit Nederland. De plant is er in erg veel verschillende soorten en er worden nog steeds nieuwe hopsoorten ontdekt. Om bier de bittere smaak te geven en langer houdbaar te houden, gebruiken brouwers de bloemen van de vrouwelijke hopplant. En die stevige laag schuim op het bier? Ook dat komt door de hop in het bier.

Gist

Gist kan niet ontbreken tussen de ingrediënten. Het is een soort schimmel die suikers uit zetmeel om kan zetten naar alcohol en koolzuurgas. Daarnaast geeft het gist ook smaak aan het bier. Elke gistsoort heeft zijn eigen smaak en aroma’s, dus net als met het graan kan daarin gevarieerd worden voor de smaak.

 

Hoe worden de biertjes uit jouw speciaalbier pakket vervolgens gemaakt?

Het is niet zo dat je de vier benoemde ingrediënten bij elkaar kunt gooien en je dan een heerlijk (speciaal)biertje overhoudt. Het brouwen van de heerlijke biertjes voor jouw speciaalbier pakket is aan de ene kant een eenvoudig proces, maar vergt aan de andere kant wel het juiste vakmanschap. We zullen het proces even kort voor je omschrijven.

Mouten

Mouten is de eerste stap in het proces van het brouwen van bier. Bij deze eerste stap wordt het graan verwerkt tot gedroogde, gekiemde korrels. Wat overblijft heet mout, vandaar dat deze stap mouten heet. Dat verwerken van graan naar mout gaat als volgt. 

  1. De graansoort wordt geweekt in water en vervolgens voor een aantal dagen in een kiemkast gelegd. In die kiemkast gaan de korrel kiemen, wat betekent dat er een wortel uit het graan groeit. Bij dit ontkiemen komen enzymen vrij die het zetmeel in het graan kunnen omzetten naar suikers. 
  2. Vervolgens worden de korrels in een droogoven gelegd waarin de korrel verhit worden. Daardoor wordt het ontkiemen gestopt. Wat nu overblijft is het mout. Om de smaak van het speciaalbier te beïnvloeden kan er nu gekozen worden om de korrels te branden, roosteren of eventueel te roken.

Schroten

Na het verkrijgen van mout, wordt deze vermalen. Dit heet schroten. Door het grof schroten komt het zetmeel in de korrels los.

Maischen

Het mout wat vermalen is in grote stukken wordt opgelost in water, dan ontstaat er een soort beslag. In dit beslag worden de enzymen weer actief en deze breken het overige zetmeel af tot suiker, welke vervolgens oplossen in het water. Wanneer alle zetmeel is omgezet, wordt het beslag gefilterd zodat de vloeistof en de gerst gescheiden worden. De heldere vloeistof die overblijft na het filteren noemen we wort. De vaste substantie noemen we draf.

Koken

Het wort dat is ontstaan uit de vorige stap, vormt de basis van het biertje van speciaalbier pakket. Dit wordt gekookt en tijdens het koken wordt de hop toegevoegd. Door het koken van het wort, stijgt de concentratie van suikers, want het water verdampt. Dit heeft het gevolg dat het bier voller en zwaarder wordt.

Gisten

Wanneer het koken klaar is, wordt het wordt gefilterd en gekoeld. Dat koelen moet zo snel mogelijk gebeuren om de kans op bacteriën zo klein mogelijk te houden. De temperatuur waar het wort op gekoeld heeft bepaalt of er vervolgens een lange of korte gisting plaats vindt. Bij een verkoeling tot kamertemperatuur vindt er een snelle gisting plaats; je krijgt dan bovengistend bier. Wanneer je het tot een lagere temperatuur laat afkoelen, vindt er een langere gisting plaats; je krijgt dan ondergistend bier. 

Na het koelen wordt er gist en lucht toegevoegd. De vergistbare suikers die in het mort zitten, worden door de gist omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. Dit proces wordt de hoofdgisting genoemd en na dit proces spreken we voor het eerst van echt bier. Wel nog van jongbier, want het is slechts een keer gegist. Het heeft nu nog niet veel smaak en kan ook nog wel wat koolzuur gebruiken.

Het jongbier wordt daarom nog een keer gegist. Dit tweede keer gisten noemen we lageren en gebeurt in een gesloten kuip, zodat het koolzuur niet kan ontsnappen.

Rijpen

Nadat het bier het hele brouwproces heeft doorlopen, moet het nog enkele dagen tot weken rijpen, voordat het deel kan uitmaken van jouw speciaalbier pakket. Dit rijpen gebeurt tegenwoordig vaak in grote metalen kuipen, maar kan ook op traditionele wijze in eikenhouten vaten. Juist die houten vaten geven extra smaak en karakter aan het bier.

Bottelen

Wanneer het bier dan helemaal klaar is en is uitgerijpt, kan er gebotteld worden. Vaak wordt het bier nog gefilterd, om het gist te verwijderen en het bier helder te maken. Wanneer je wel eens witbier hebt gedronken, weet je misschien dat dit bier wat troebeler is.

Veel witbieren worden niet gefilterd en behouden dus de troebelheid. Wanneer het bier niet gefilterd wordt, vindt er nog nagisting plaats in de fles. Een voorbeeld hiervan zijn de meeste zwaardere bieren, zoals de trappisten.

 

Om een speciaalbier pakket compleet te krijgen: hoe krijg je verschillende biersoorten?

Het proces dat we hebben beschreven is een standaard manier van bierbrouwen. Wanneer hierin een beetje wordt afgeweken, wordt er een ander biersoort gebrouwen. Zo heeft de rijping in een bepaald vat invloed en speelt het ook mee welk soort graan er wordt gebruikt. Daarnaast kun je naast de vier standaard ingrediënten ook nog smaakmakers toevoegen, zoals fruit of verschillende kruiden. Het is dus logische dat er een grote hoeveelheid verschillende speciaalbieren zijn. 

We hebben net de termen ondergistend en bovengistend bier al laten vallen en dat is ook een van kenmerken waarop al die verschillende bieren te onderscheiden zijn. Om je een idee te geven van welke bieren uit jouw speciaalbier pakket onder welk type bier valt, hebben we een kort overzicht gemaakt:

Bovengistend bier Ondergistend bier Spontaan gistend bier
Gekoeld tot kamertemperatuur Gekoeld tot een lagere temperatuur Wordt voor langere periode aan open lucht blootgesteld. Hierdoor komen er natuurlijke gistsoorten bij uit de lucht. 
  • Tarwebier
  • Witbier
  • Trappistenbier
  • Kloosterbier/abdijbier,
  • Bruin bier
  • Ale
  • Stout
  • Pilsener
  • Oud bruin bier
  • IPA
  • Bockbier
  • Geuze bier
  • Lambiekbier

 

Klaar om te proeven van een speciaalbier pakket?

Heb jij na het lezen van al deze informatie zin gekregen in een lekker speciaalbiertje? Bij My Dear Beer kun je iedere maand genieten van nieuwe bieren die gewoon bij jou thuis worden afgeleverd, door middel van het My Dear Beer bierabonnement. Daar vertellen we jou hier graag meer over.

Het leuke aan een speciaalbier pakket van My Dear Beer is dat deze altijd aan een thema gekoppeld zijn en de biertjes zichzelf nog even voorstellen op de verpakking. Zo leer je voor het drinken van een speciaalbiertje nog wat extra’s over de bieren. Benieuwd naar hoe een bierpakket eruitziet? Bekijk een aantal van onze vorige pakketten op onze website!

Stuur ons een appje!